Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi ciddi enfeksiyon görülen ya da  çürüyen dişlerin onarılması ve kurtarılması için uygulanan işlemlerin bütünüdür.

Kök Kanal Tedavisi insanlar tarafından ağrılı bir uygulama olarak bilindiği için tercih edilmemekte ve gerektirdiği durumlarda hasta tedaviyi ertelemek istemektedir.

Günümüz teknolojisinin diş hekimliği alanına getirdiği yenilikler ışığında Kanal Tedavisi uygulanarak kök kanallar 1 ila 2 seansta ağrısız bir şekilde tedavi edilebilir.

Kanal Tedavisi sırasında hedeflenen sonuçlardan birisi hastanın yaşadığı ağrıların yok edilmesidir. Tedavi anında herhangi bir ağrı yaşanmaz. Eğer Kanal Tedavisi sırasında hasta ağrı hissederse bu durum bölgedeki enfeksiyondan kaynaklanır.

Kanal Tedavisi hastanın rahatsızlık yaşadığı dişinin ve çevre dokularının uyuşturulması ile başlar. Uygulama sırasında bölgedeki pulpa ve sinirler alınır, dişin içi temizlenip doldurulur.

Ortalama 1 saat süren Kanal Tedavisi ile dişte yaşanan problemler başlangıç safhasında ise diş kurtarılabilir. Hasta ağrıyan dişini uzun süre ihmal edip kliniğe kontrole gelmez ise enfeksiyon çevre dokulara yayılarak dişin tamamen kaybedilmesine yol açar.

Han Dental Diş Kliniği bünyesindeki uzman diş hekimleri tarafından ihtiyaç duyan hastalara Kanal Tedavisi başarıyla uygulanmaktadır. Hastanın yaşadığı ağrılar dindirilirken diş kaybı yaşaması engellenmektedir.

Siz de dişlerinizde ağrı, zonklama hissediyorsanız ve sabah ağız içinde iltihapla uyanıyorsanız Zaman Kaybetmeden Bize Ulaşıp uzman diş hekimlerimiz tarafından muayene edilmek için randevu almalısınız.

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal Tedavisi yani tıbbi adıyla Endodonti insanların dişinde bulunan enfeksiyon veya deformasyonların sonucunda diş kaybı oluşmaması için uygulanan işlemlerdir.

Kanal Tedavi sırasında dişte enfekte olmuş diş özü çıkarılarak diş dezenfekte edilir. Çıkarılan diş özünden dolayı oluşan diş içinde oluşan boşluk dolgu ile kapatılarak tedavi tamamlanır.

Diş özü yani pulpa olarak adlandırılan ve dişin en iç kısmında bulunan madde yumuşak dokuya sahip bir çekirdek gibi düşünülebilir.

Dişin köküne kadar ulaşan pulpanın içerisinde kan damarları, bağ dokusu ve sinirler bulunur. Dişte darbeye bağlı oluşan çatlaklar veya dişte oluşan çürüme sonucu oluşan bakteriler pulpa içerisinde çoğalmaya başlar.

Bu problem Kanal Tedavisi ile iyileştirilmezse pulpa içerisinde enfeksiyon büyüyerek ciddi ağrılara yol açar. Sonrasında enfeksiyon oluşan dişin çekilmesi gerekir.

Bu nedenle dişinizde çatlak, çürük veya ağrılar hissettiğinizde Hemen Bize Ulaşıp kliniğimizde uzman diş hekimlerimiz tarafından muayene edilmeniz gerekir.

Hekimlerimiz tarafından yapılan muayenede çürük veya enfeksiyon tespit edilmesi halinde Kanal Tedavisi uygulanarak sorun giderilip dişin kurtarılması sağlanır.

Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Kanal Tedavisinin en sık kullanıldığı durumlar diş kemiğinde oluşan çatlaklar ve derin çürüklerdir. Dişte iyileşme görülmediği durumlarda Kanal Tedavisi uygulanarak diş özü çıkarılıp dişin kurtarılması amaçlanır.

Kanal Tedavisi ile sağlanan en büyük avantaj ölü duruma gelip çekilme aşamasında olan dişin kurtarılmasıdır. Diş çekimi yapılmayarak dişin kurtarılması sonucu komşu dişler ve çene kemiği yapısı da korunmuş olur.

Kanal Tedavisi Uygulaması gerektiren bazı durumlar ve belirtiler şunlardır;

  • Boyun ve yüz bölgesinde şişlik oluşması,
  • Soğuk ve sıcak içecekler tüketilirken ciddi hassasiyet görülmesi,
  • Isırma ya da çiğneme sırasında ağrı hissedilmesi,
  • Diş eti üzerinde sivilceyi andıran yaralar bulunması,
  • Diş etinde şişlik oluşması ve diş etlerinde koyulaşma olması,
  • Yüze ve çeneye kadar etki eden zonklayıcı diş ağrıları görülmesi,
  • Dişlerde çatlaklar görülmesi,
  • Dişlerde derin çürükler oluşması.

Yukarıdaki belirtilerin bir veya birkaçını yaşıyorsanız geç kalmadan kliniğimize ulaşıp randevu almanız ağız ve diş sağlığınız için hayati önem taşımaktadır.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal Tedavisi uygulamasının 4 temel hedefi;

  1. Enfeksiyon veya çürüğün yok edilmesi,
  2. Diş kanallarının düzenlenmesi,
  3. Diş kanallarının doldurulması,
  4. Dişin fonksiyonel hale getirilmesi,

şeklinde ifade edilebilir.

Kanal Tedavisi hastanın yaşadığı problemin büyüklüğüne bağlı olarak 1 ila 2 seans sürmektedir. Seanslar ortalama 1 saat içerisinde tamamlanır.

Kanal Tedavisi uygulaması genellikle görülen bir vaka türünde şu şekilde gelişmektedir;

  • Uzman diş hekimi dişin kökünü görüntülemek ve enfeksiyon olup olmadığını belirlemek amacıyla röntgen çektirir. Dişteki hasarın boyutu belirlenerek Kanal Tedavisi yapılıp yapılmayacağına karar verilir.
  • Diş özünde ciddi hasar ve enfeksiyon tespit edilirse Kanal Tedavisi yapılır.
  • Dişte iltihap kaynaklı fazla ağrılar oluşuyorsa hastaya lokal anestezi uygulanır.
  • Diş içerisinde diş özü çıkarılır.
  • Özel aparatlar yardımıyla diş içindeki kök kanalları temizlenerek yeniden düzenlenir.
  • Diş özünde gerekli işlemler tamamlandıktan sonra röntgen çekilerek son durum kontrol edilir.
  • İşlemler başarıyla tamamlandıysa bölge dezenfekte edilip diş özü çıkarılan kanallar dolgu maddesi ile kapatılır.
  • Eğer diş hekimi gerekli görürse önce geçici dolgu işlemi yapılır. İlk hafta sonunda bölgenin başarıyla tedavi edildiği onaylanırsa kalıcı dolgu ile kapatılır.

Kanal Tedavi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kanal Tedavisi uygulanırken diş özünde iltihaplı doku ile birlikte sinirler de alınır. Bu sebeple diş dışarıdan gelen uyaranlar tarafından etkilenmez.

Bununla birlikte Kanal Tedavisi öncesi enfeksiyon ve ağrı görülen bölgede uygulama tamamlandıktan sonra da dişte hassasiyet görülebilir. Bu durumda diş hekimi tarafından yazılan ağrı kesiciler ile problem giderilir.

Kanal Tedavisi başarı oranı çok yüksek bir uygulamadır. Tedavi sonrası ağız ve diş bakımına özen gösteren kişiler işlem yapılan dişi ömür boyu sağlıkla kullanabilirler.

Kanal Tedavisi tamamlandıktan sonra diş hekimi tarafından hastaya bildirilen durumlara dikkat edilmesi hastanın sağlığı ve tedavinin başarısı için çok önemlidir.

Kanal Tedavisi Sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar arasında şunlar bulunmaktadır;

  • Uygulama sonrası ilk 3 ila 4 saat herhangi bir şey yenilip içilmemesine özen gösterilmelidir.
  • Dişlerde çürük oluşmasına yol açan şekerli gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır.
  • Eğer Kanal Tedavisi tek seansta tamamlanmazsa tedavi bitene kadar uygulama yapılan diş kullanılmamalıdır.
  • Tedavi sonrası ilk 3 gün aşırı sıcak ve soğuk içecekler tüketilmemelidir.
  • Ağız ve Diş bakımına çok dikkat edilmelidir. Günde en az 2 kere yumuşak kıllara sahip bir diş fırçasıyla ve doğru yöntemle dişler fırçalanmalıdır. Günde 1 kere de diş ipiyle temizlik yapılmalıdır.
  • Yıl içerisinde en az 2 kere klinikte diş muayenesi yaptırılmalıdır.

Kanal Tedavisi Sırasında ve Sonrasında Ağrı

Kanal Tedavisi halk arasında ağrılı bir uygulama olarak bilinmesine rağmen standart bir dolgu işleminde yaşanan ağrı kadarı bu tedavide de görülmektedir.

Problem yaşanan bölgede iltihap çok fazlaysa ve hastanın ağrı eşiği düşükse uygulama lokal anestezi altında yapılır.

Kanal Tedavisi sonrası da hastaların büyük bir kısmında çok hafif ağrılar görülmektedir. Eğer hasta ilk 2 ila 3 gün yaşadığı ağrıların kendisini zorladığını iletirse diş hekimi tarafından yazılan ağrı kesiciyi kullanarak rahat bir iyileşme süreci geçirebilir.

Kanal Tedavisi Başarı Oranı ve Komplikasyonları

Kanal Tedavisi klinik ortamında uzman diş hekimleri tarafından yapıldığı sürece %99 oranında başarıya sahip bir uygulamadır.

Başarılı bir Kanal Tedavisi geçirmiş hastalar bu tedavi sonrası dişini ömür boyu kullanabilir. Tabi ki bunu sağlayabilmek için ağız ve diş bakımına çok dikkat etmesi gerekir.

Kanal Tedavisi sonrası hastada herhangi bir yan etki veya komplikasyon görülmez. Eğer hasta tedavi sonrası kendisine iletilen hususlara dikkat etmez ve diş temizliğine özen göstermez ise bölgede enfeksiyon tekrar oluşabilir.

Kanal Tedavisi Fiyatları

Dişlerinde çürük ve enfeksiyon belirtileri bulunan, ciddi diş ağrıları yaşayarak kliniğimize ulaşan hastalarımız öncelikle diş hekimlerimiz tarafından muayene edilirler.

Muayene sonrası Kanal Tedavisi yapılmasına karar verildikten sonra Kanal Tedavisi Fiyatları hakkında detaylı bilgiler kendisine verilebilir.

İletişim Bilgilerimiz

Namık Kemal Mah. Sütçü İmam Cad. No:28-34/83 Fera Business Ümraniye/İstanbul

0216 759 30 59

0539 869 30 59

info@handentalklinik.com

Çalışma Saatleri

Pazartesi08.00 - 00.00
Salı08.00 - 00.00
Çarşamba08.00 - 00.00
Perşembe08.00 - 00.00
Cuma08.00 - 00.00
Cumartesi08.00 - 00.00
PazarKapalı

Related Posts